Login
Register
Начало
Fashion Colors - Мъжки Къси Панталони
Понеделник, 10 Август 2020 15:54

Контрол над дървеници - как да разбера дали е бил успешен

Написана от

Един от въпросите, които често хората задават, е: „кога да съм сигурен, че дървениците са изчезнали?“. Краткият отговор е, че ако сте преминали професионална обработка и ако са минали три седмици от края на дезинфекцията, без никакви признаци (т.е. ухапвания, живи инсекти, нови фекалии или изхвърлени обвивки) от продължаващо заразяване, то е вероятно заразяването с дървеници да е контролирано. Проблемът е, че реалният отговор може да бъде по-сложен от този, тъй като може да има редица усложняващи фактори, включително:

Размер на реалната зараза;

Вид на дезинфекцията;

Колко щателно е направена обработката;

Тип на дома;

Нека обърнем внимание на всеки от тези проблеми.

Размерът на реалната зараза

Колкото по-голяма е заразата, толкова по-трудно ще се обработи. С увеличаване броя на дървениците се увеличават първоначалните скривалища, увеличавайки броя на местата, които трябва да бъдат третирани и нуждата от по-сложна обработка.

Вид на дезинфекцията

Има редица препоръчителни методи за борба с дървеници. Ако се използва дезинфекция с инсектициди, вероятно е необходимо повече от едно приложение на инсектициди за пълен контрол на заразяването с дървеници. Ако се използва топлинна обработка за овладяване на заразата, е по-вероятно такова да е достатъчно, но може да се наложи повторно лечение, ако има някои области, които не са били третирани напълно или ако дървениците са внесени отново.

Колко щателно е направена обработката

Третиранията срещу дървеници са сложни, което може да направи ефективния контрол предизвикателен. Ако обработката не е насочена към всички заразени зони, които могат да се разпространят извън спалнята, ще са необходими многократни повторни обработки, за да се контролира успешно заразата. Това ще увеличи времето между момента на започване на дезинфекционния процес.

Тип на дома

За съжаление, живеенето в многофамилни жилища (жилищни блокове) може да ни направи по-уязвими към заразяването с дървеници, както и да е по-предизвикателно да контролираме заразата с дървеници. Ако живеете в многофамилни жилища, важно е да говорите веднага със собственика на управителя на имота, ако подозирате заразяване с дървеници. По време на процеса на инспекция и обработка е важно да се уверите, че съседните жилища са инспектирани за дървеници, както и общи части (т.е. помещение за поща, мазе, между етажни стаички, стълбища, тавански терени и др.). Последното е важно, защото домът ви може да не е единствената заразена единица в сградата.

Мониторинг

Докато се опитвате да прецените, дали заразата от дървеници е контролирана или не, важно е периодично да проверявате за ухапвания или живи дървеници. Горещо се препоръчва поставяне на специални калъфи върху матраците и пружините. Поставянето на такива не само ще предпази мебелите ви от евентуални бъдещи зарази, но и ще ви улесни много бързо да направите оглед на леглото за признаци на заразяване. В допълнение към калъфите се препоръчва да се поставят капаци (чорапи) под краката на легла, столове и дивани, за да се следи за заразяване с дървеници. Професионалистите за пръскане срещу дървеници могат да ви дадат и много други ценни съвети за контрол на дървениците в бъдеще.

Допълнително