Login
Register
Начало
Fashion Colors - Мъжки Къси Панталони
Вторник, 21 Януари 2020 16:55

Топ начини за изкореняване на пънове

Написана от

За много от нас лятна вила не е просто парцел, придобити по някакъв повод. Често това малко парче земя се превръща в място, където забравяме за проблемите и неуспехите на обикновения живот и можем да създадете за себе си и семейството си специален уютен кът, в който всичко ще бъде направено със собствените ръце - с любов, с внимателно проучване на всеки детайл, с безупречно внимание към малките неща. Но за да направите всичко перфектно, както в сънищата, понякога се налага да работите усилено.

Разчистване на земята

На земята са останали много малко неразвити места и лятната вила, която често сте купували, не е обещаващо празно място на картата на Google. Тя е парче земя, обрасла с плевели, заобиколена от войнствени съседи.

Разбира се, ще е необходимо да се установят добри отношения със съседите по всякакъв начин - невъзможно е друго. Но храстите, пънчетата и старите дънери, наред с неподходящите дървета ще трябва безмилостно да бъдат изсечени и изкореняват - и дори, може би, с помощта на специални механизирани средства, предназначени за това.

За решителните летни жители има няколко начина да се отървете от остатъците от неподходяща растителност на обекта. Те са изброени по-долу:

Почистване на двор с момчетата на Братан Хамалски

Механизирани методи за изкореняване на пънове

Кореновите пънове могат да се извадят с помощта на обемиста техника - булдозери, кранове за камиони или манипулатори. Това е бърз и надежден начин, ако пънчетата ви са преобладаващо големи и има много от тях. Недостатъкът на тази техника е високата цена: наемането на специално оборудване и, съответно, оценка за премахването на пънове, която ще струва скъпо. Освен това е необходимо добро управление на тежкото оборудване за премахване на пънове. Следователно, извличането им с багер или трактор е по-подходящо за празен участък, подготвен за развитие.

Нарязване на пънове

Универсалният инструмент за "ръчно" отстраняване на пън е чопър или мелница. Размерът на чопъра е сравним с градинска количка, така че с него може лесно да се манипулира. Машината раздробява дървесината на пластове, като постепенно превръща пъна в малки стружки и в същото време се заравя в подземната част на дървото на дълбочина 30 см. След рязане на пъна, неговото местоположение може веднага да бъде запазено за градината.

Без скрап срещу скрапа

Високите пънове могат да бъдат "победени" с лебедка: пънът се изкопава на разстояние 1,5 метра, корените се отстраняват с ножовка или брадва, след това кабелът на лебедката се прикрепва към пъна и започва да се издърпва, докато напълно напусне земята.

Много често срещан, но най-трудният и неефективен начин за изкореняване на пънчета е използването на лопата. Около пънчето се прави жлеб, откритите корени се отрязват, след което вратът се подхлъзва под пъна и се разкъсва корените. Бедата е, че за пънове от масивни дървета трябва да изкопаете огромна яма по размер, а разходите за труд не оправдават целта на работата. Тази техника е най-ефективна при пънове с малък диаметър.

Малки стволове и издънки

Пъпките могат да бъдат отстранени с калиев нитрат. В него се пробиват дупки, които се пълнят с нитрати, изтеглят се в целофан и се оставят за зимата. През пролетта обработените по този начин пънове горят много добре: нитратът освобождава кислород, което активира процеса на бързо изгаряне на пъна.

Стъблото може също да се разложи с урея. Технологията тук е същата като при използване на калиев нитрат: в пъна се пробиват дупки, които се пълнят с урея. След това пънът е плътно обвит с полиетилен. След една година може да разчитате на пълното разпадане и изчезването на пънчето.

Повече за методите по почистване на дворове и съдействие, потърсете в официалната страница на сайта: hamalski.com.

Допълнително